Herken je dit? Blijf er niet te lang mee lopen!

Bel of mail mij, dan kunnen we samen kijken hoe ik je kan helpen.

• Persoonlijk advies

• Geen wachtlijst

• Direct een afspraak

Bel: 06-44353670

Mail: info@kbsamenvooruit.nl

Of klik hier om contact op te nemen!

Hooggevoeligheid

Als je kind hoogsensitief of hooggevoelig is weet je dat deze kinderen mooie eigenschappen hebben. Ze zijn opmerkzaam, meelevend, invoelend, sociaal, rechtvaardig, creatief en kunnen intens genieten van alles. Maar helaas heeft hooggevoelig zijn ook een keerzijde; ze zijn sneller overspoeld, voelen emoties heftiger, piekeren veel, zijn eerder overweldigd, vermoeid of gespannen dan een ander kind.

img

Hooggevoeligheid komt voor bij 1 op de 5 kinderen. Net zoveel jongens als meisjes zijn hooggevoelig. Hooggevoeligheid is dan ook geen ziekte of stoornis, maar een aangeboren persoonseigenschap, net zoals iemand introvert, extrovert, leergierig of eigenwijs kan zijn. Hooggevoeligheid geeft aan dat iemand meer dan gemiddeld gevoelig is voor indrukken en prikkels en die worden dan vervolgens uitgebreider en intensiever verwerkt dan bij de gemiddelde mens.

De hele dag door krijgen alle kinderen prikkels binnen via de zintuigen, zoals geuren, geluiden en kleuren, maar ook als indrukken en emoties. Al deze prikkels komen je brein binnen waar wordt beslist of ze belangrijk zijn of niet. Worden ze belangrijk gevonden, dan word je bewust van die prikkel en reageer je erop. Zijn ze niet belangrijk dan merk je dus niets van die prikkel. Bij hooggevoelige kinderen worden meer prikkels belangrijk gevonden dan bij andere kinderen en daardoor ervaren hooggevoelige kinderen meer (last van) prikkels. Overprikkeling kan dus iedereen overkomen, maar komt hierdoor wel vaker voor bij hooggevoelige kinderen.

Die overprikkeling kan zich dan op verschillende manieren uiten, afhankelijk van het karakter van je kind. De een ontploft (in een emotionele bui) en de ander trekt zich terug (wordt stiller) of het wordt geuit in lichamelijke klachten zoals buikpijn of slaapproblemen.

Herken je hier iets van? Wil je graag weten of je kind hooggevoelig is? Doe dan de HSP-test!

Herken jij je kind in hooggevoeligheid? Weet je niet wat te doen? Wil je ook graag dat jouw kind zijn hooggevoeligheid als een kracht ziet in plaats van als een last? Wil je graag dat jouw kind leert hoe hij moet omgaan met al die prikkels? Hoe hij/zij zich kan ontladen?

Bel of mail mij of neem contact op via de contact pagina!

Door opleiding en ervaring heb ik veel kennis opgebouwd. In een aantal (samen overeen te komen aantal) sessies leer ik je kind omgaan met zijn/haar eigen hooggevoeligheid, door

• Je kind te helpen begrijpen wat hooggevoeligheid is en hoe prikkels verwerkt worden in zijn brein.

• Samen op zoek te gaan naar zijn/haar kwaliteiten en talenten en hoe die het beste in te zetten zijn.

• Je kind inzicht te laten krijgen in welke prikkels last geven en hoe die te herkennen zijn.

• Samen te ontdekken welke manieren en hulpbronnen kunnen helpen om weer tot rust te komen.

Wil je meer over hooggevoeligheid weten, download dan mijn e-book Hooggevoelig

Download mijn e-book 'Hooggevoelig!'
image of book

HSP-TEST: Is mijn kind hooggevoelig?

Aan deze HSP-test kunnen geen rechten ontleend worden.

Het doel van deze HSP-test is om er achter te komen of jouw kind mogelijk gevoeliger is voor prikkels en gevoelens dan andere kinderen. Gebruik hem daarom als richtingaanwijzer en verdiep je verder in literatuur rond hooggevoeligheid en als je met vragen blijft zitten, stel ze gerust aan mij!

Deze HSP-test is gebaseerd op de vragenlijst uit het boek ‘Het Hoogsensitieve kind’ van Elaine Aron, een Canadese psychotherapeute. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid bij kinderen.

De test

Er zijn 23 vragen. Antwoord met ‘JA’ als het in ieder geval regelmatig tot vaak voor jouw kind opgaat of gedurende een aanzienlijke periode in het verleden opging. Antwoord met ‘NEE’ als het niet speciaal of helemaal niet opgaat voor je kind. Denk niet te lang na en ga af op je gevoel. Zo kom je erachter of jouw kind hooggevoelige kenmerken heeft.

img

Score

Als je 13 of meer vragen met ‘JA’ hebt beantwoord, is je kind waarschijnlijk hooggevoelig. Je kind heeft inderdaad veel kenmerken van hooggevoeligheid.

Geen enkele psychologische test is echter zo betrouwbaar dat je er jouw manier van omgaan met je kind op moet baseren. Als je slechts 1 of 2 vragen met ‘JA” hebt beantwoord, maar ze zijn in extreme mate waar, heb je wellicht ook reden om je kind hooggevoelig te noemen.

Blijf je twijfelen? Loop je ergens tegen aan? Wil je graag meer informatie of tips?

Aarzel niet te lang en neem contact op met mij. Dan kunnen we samen kijken hoe ik je kan helpen. Klik hier voor een infogesprek